"Руснаците биха могли да закупят сателитни снимки на обекти в Украйна от американски компании, за да насочват ударите си по обекти в Украйна". Това е коментирал за "Суспільне" началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов.

"Всички страни купуват (сателитни снимки), включително и ние. Това е чисто търговска услуга. Те (руснаците) са използвали такива снимки и преди", е заявил Буданов.

По-рано The Atlantic, позовавайки се на украински военен източник, съобщи, че ударите на далечни разстояния с крилати ракети на Руската федерация най-вероятно се извършват с помощта на сателитни изображения, предоставени от американски компании.

"Последователността е ясна: сателитът прави снимки на мястото и след няколко дни или седмици пристига ракетата. Понякога след това друг спътник прави допълнителни снимки, евентуално за да провери степента на щетите", пише The Atlantic.

"Броят на съвпаденията, когато една снимка е последвана от удари, е твърде голям, за да е случаен", е допълнил източникът на изданието.

Изданието отбелязва, че тъй като много компании за сателитни изображения предлагат списък с архивни изображения с дати и координати, е възможно да се видят десетки хиляди изображения, направени в Украйна, и да се забележат подозрителни модели.

Украйна твърди, че наблюдава полетите на руски сателити и доскоро е предполагала, че данните от съюзнически сателити няма да бъдат достъпни за Русия.

"Преди около шест месеца не можехме да си представим, че частни компании ще продават сателитни изображения в чувствителни зони. Но стана трудно да се повярва, че тези съвпадения са случайни", е допълнил украински военен служител.

Министерството на отбраната на Украйна подозира, че Русия купува сателитни изображения от САЩ чрез трети страни и че тези изображения "могат да бъдат използвани във въоръжената агресия срещу Украйна".

The Atlantic посочва, че получаването на сателитни изображения не е толкова трудно. Остарели, замъглени изображения могат да бъдат публикувани безплатно в Google Maps. "Новите, ясни изображения на това, което искате или не искате да видите, струват малко повече. Компаниите предлагат изненадващо бързи срокове за работа на цена от няколко хиляди долара. По-бързият цикъл на обработка и по-високата резолюция оскъпяват картината", пише изданието.

Ясни сателитни изображения от компании като Planet или Maxar могат да бъдат закупени чрез посреднически сайтове на цена от 1000 до 1200 долара (1 829 до 2 195 лева).

И двете компании подчертават, че внимателно проверяват своите клиенти и спазват санкциите на САЩ, които забраняват сътрудничеството с Русия. В същото време компаниите не могат ясно да обяснят как предотвратяват попадането на сателитни изображения в ръцете на Руската федерация, допълва украинската медия.