Европейският парламент се готви да съди Европейската комисия за спорното ѝ решение да размрази милиарди средства за Унгария в края на миналата година, са съобщили за брюкселската редакция на Politico хора, участвали в решението.

В понеделник (11 март) Комисията по правни въпроси на Парламента гласува почти единодушно - с 16 членове "за", един "против" и нито един "въздържал се" - да даде Комисията на съд за нарушаване на задължението ѝ да защитава парите на данъкоплатците от злоупотреби.

През декември миналата година Комисията деблокира 10,2 млрд. евро (20.26 млрд. лева) от замразените кохезионни фондове на ЕС, предназначени за Будапеща, които бяха спрени поради опасения, свързани с правата на човека и върховенството на закона.

Решението беше взето един ден преди срещата на върха на ЕС, на която лидерите трябваше да обсъдят нова помощ за Украйна и започването на преговори за присъединяване на Киев - стъпки, които унгарският министър-председател Виктор Орбан заплашваше да блокира.

Решението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да размрази средствата беше посрещнато с отпор от страна на членовете на ЕП, които я обвиниха, че се е поддала на шантажа на Орбан.

"Смятаме, че имаме солиден аргумент, тъй като Комисията си противоречи по въпроса дали Унгария спазва върховенството на закона", е заявил в понеделник пред брюкселската медия евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд. "Съдът на ЕС винаги е отстоявал независимостта на съдилищата".

Ходът на комисията, който се подкрепя от членове на Европейската народна партия на Фон дер Лайен, е замислен като "знак към председателя на Комисията, че върховенството на закона не може да бъде продадено за сделки с Орбан", е заявил Фройнд.

Лидерите на политическите групи ще се срещнат в четвъртък (14 март) за да дадат окончателна зелена светлина на председателя Роберта Мецола да сезира съда преди крайния срок 25 март. Заедно с лидерите на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Зелените, Левите и либералите, лидерът на ЕНП Манфред Вебер ще гласува в подкрепа на този ход, съобщават официални лица пред Politico.

Говорител на Комисията е заявил във вторник сутринта, че тя е обвързана със "строги срокове и условия" при вземането на тези решения. Тъй като Унгария е представила "всички доказателства, които Комисията изискваше, за да докаже независимостта на съдебната си система", тя е "правно задължена да приеме това решение".

"Комисията счита, че е действала в пълно съответствие с правото на ЕС и ще защити решението си пред съдилищата на ЕС", е добавил говорителят.