ЕС е бил "уплашен“ от бившия главен стратег на Доналд Тръмп Стив Банън по време на европейските парламентарни избори през 2019 г. – но тези страхове са изченали преди гласуването през 2024 г., заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова, цитирана от европейската редакция на Politico.

Позовавайки се на опитите на Банън да сформира "клуб“ в подкрепа на крайнодесни популисти като Герт Вилдерс от Niderlandiq и Марин льо Пен от Франция в навечерието на последните избори в ЕС, Йоурова подчерта, че Брюксел е бил искрено загрижен, че неговите идеи ще имат почва на континента.

"Бяхме уплашени от това, че Стив Банън организира общоевропейската кампания, включваща г-н Вилдерс, мадам Льо Пен и всички останали – намирайки навсякъде полезни партньори и желаещи сътрудници“, отбеляза еврокомисарят пред журналисти.

"Това беше комбинация от ефекта на миграционната криза, тероризма и Тръмп“, посочи Йоурова. "Това беше и случаят Cambridge Analytica“ – разкрития, че скандалната британска фирма за анализ на данни е имала незаконен достъп до данните на хората в социалните медии, за да ги насочва към редица избори и е свързана с успешната президентска кампания на Тръмп през 2016 г. в САЩ. "Това беше и времето на нарастваща дезинформация, целеви кампании за дезинформация – това бяха неща, които бяха сравнително нови за нас“.

Банън, "със своята опростена визия за Европа, можеше лесно да предизвика нещо, което другите, които познават Европа, биха могли да използват като платформа. Това беше моят страх", призна Йоурова. Но "не се случи. И вярвам, че сега ще бъде подобно нещо."

Йоурова, която е европейски комисар по ценностите и прозрачността, вярва, че войната в Украйна ще накара европейците да направят сигурни залози на изборите през 2024 г., по време на които гражданите на 27-те страни-членки на ЕС ще гласуват, за да изберат членовете на Европейския парламент.

"Не мисля, че ще има възход на екстремистки партии – крайно десни или леви“, увери Йоурова. "Защото сега хората виждат, особено по време на криза, че не е време за експерименти“

Запитана дали разкритията за корупция и купуване на влияние от страни като Катар и Мароко в Европейския парламент ще предизвикат екстремистки настроения в гласуването, Йоурова посочи, че е "трудно да се каже“, тъй като до изборите остава още една година.

Но, добави тя, "ако направя по-широка картина, когато хората видят политиците в затвора, има два вида инстинкти: "Всички са гнили, всички са лоши, знаехме го.“ Но след това, когато хората видят, че системата работи и когато случаите на корупция са решени и хората са наказани, смятам, че колкото и да е парадоксално, такъв скандал дори може да повиши доверието на хората в демократичните институции“.