Едностранните търговски действия от страна на страните-членки на Европейския съюз са неприемливи, заяви говорител на Европейската комисия в неделя, след като Полша и Унгария обявиха забрани за внос на зърно и други храни от Украйна, за да защитят местния селскостопански сектор, пише Reuters.

След като Русия блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произведено в Европейския съюз, в крайна сметка останаха в централноевропейските държави поради логистични затруднения, удряйки цените и продажбите за местните фермери.

Въпросът създаде политически проблем за "Право и справедливост" (ПиС) в годината на изборите, тъй като разгневи хората в селските райони, където подкрепата за управляващата партия обикновено е висока.

"Запознати сме със съобщенията на Полша и Унгария относно забраната за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна“, заяви говорителят в изявление по имейл. "В този контекст е важно да се подчертае, че търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранните действия не са приемливи“.

"В такива трудни времена е от решаващо значение да се координират и съгласуват всички решения в рамките на ЕС“, се добавя в изявлението.

Полската забрана, която влезе в сила в събота вечерта, ще важи и за транзита на тези продукти през страната, обясни министърът на развитието и технологиите в неделя.

"Забраната е пълна, включително забраната за транзит през Полша“, написа Валдемар Буда в Twitter, добавяйки, че ще се проведат разговори с украинската страна за създаване на система, която гарантира, че стоките преминават само през Полша и не се озовават на местния пазар.

Украинското министерство на аграрната политика и храните излезе с изявление в събота, че полската забрана противоречи на съществуващите двустранни споразумения за износ и призова за преговори за разрешаване на проблема.

Украинската държавна новинарска агенция Укринформ съобщи, че украинските и полските министри трябва да се срещнат в понеделник в Полша и транзитното споразумение ще бъде във фокуса на преговорите.

Украйна изнася по-голямата част от своите селскостопански стоки, особено зърно, през своите черноморски пристанища, деблокирани през юли в съответствие със споразумение между Украйна, Турция, Русия и ООН.

Около 3 милиона тона зърно напускат Украйна всеки месец през черноморския зърнен коридор, докато само до 200 000 тона се движат към европейските пристанища през полска територия, според украинското министерство.

Министърът на земеделието на Украйна Микола Солски отбеляза през уикенда, че 500 000 до 700 000 тона различни селскостопански продукти пресичат полската граница всеки месец, включително зърно, растително масло, захар, яйца, месо и други продукти.