Ръководителят на външното разузнаване на Германия Бруно Кал смята, че Москва все още няма да преговаря за Украйна, тъй като се опитва да "спечели възможно най-много предимства" на бойното поле. Според него, в случай на успешен ход на военните действия за Русия, президентът Владимир Путин може да предложи мирни преговори, съобщава Der Spiegel.

"В момента Путин е зает с това да решава всичко на бойното поле и да реализира възможно най-много предимства там, а след това, може би, да диктува мира според собствените си условия“, подчерта Кал, като добави, че ходът на конфликта не е такъв, какъвто са очаквали Русия, Украйна и Западът.

Преговорите за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна бяха прекратени през май миналата година, след като Украйна се оттегли от тях и законно отказа да преговаря с Русия, докато неин президент е Владимир Путин. През ноември украинският президент Володимир Зеленски представи план за мирно уреждане, който включва връщане на територии на Украйна в рамките на международно признатите граници от 1991 г. Руският заместник външен министър Сергей Вершинин заяви, че Русия е готова да започне преговори с Украйна "въз основа на реалността, която съществува".