Повече от 45 000 души са жертвите на земетресенията, които удариха Турция и Сирия, и около 264 000 са разрушените апартаменти в Турция, предава Reuters.

Броят на жертвите в Турция възлиза на 39 672 души, докато Сирия съобщава за повече от 5800 смъртни случая. 

Докато много международни спасителни екипи напуснаха огромната зона на земетресението, местните екипи продължиха да претърсват изравнени сгради с надеждата да намерят повече оцелели. Експертите твърдят, че повечето спасявания се извършват в рамките на 24 часа след земетресение.

Дванадесет дни след земетресението трима души, включително едно дете, бяха спасени живи от развалините на сграда в град Антакия в Южна Турция, съобщава Anadolu Agency.

"Бях изгубил напълно надежда. Това е истинско чудо. Върнаха ми сина ми. Видях останките и си помислих, че никой не може да бъде изваден жив оттам", заяви бащата на една от жертвите, намерени дни след изчезването им.

Хиляди сирийци, потърсили убежище в Турция поради гражданската война в страната им, се завърнаха в домовете си във военната зона.

ООН призова за повече от 1 милиард долара средства за операцията за подпомагане на Турция и отправи призив за отпускане на 400 милиона долара за сирийците.

Разрушителното земетресение бе усетено и в съседни страни, включително Сирия, Ливан, Кипър и Ирак.