Най-малко 11 души загинаха в Италия поради наводнения, предизвикани от проливните дъждове. Спасители откриха тялото на мъж, който се смяташе за изчезнал в региона Марке, съобщава ANSA в събота.

Спасителите продължават издирването на двама изчезнали. Водоснабдяването на домове и предприятия, което беше прекъснато в няколко района от петък сутринта, вече е частично възстановено, съобщава вестник La Repubblica.

В петък вечер проливни дъждове заляха региона Марке, което доведе до наводнения. Около 150 души бяха принудени да напуснат домовете си. Местни медии съобщиха за свлачища и затворени пътища. В някои градове първите етажи на къщи, мазета и улици бяха напълно наводнени, колите бяха отнесени от водни потоци, жителите се спасяваха от наводнението по покривите на сградите. Имаше прекъсвания на тока и телефоните. Италианският съвет на министрите обяви извънредно положение в Марке.

Масимилиано Фазини, един от водещите климатолози в страната, специалист от Италианското общество за природозащитна геология, заяви, че за шест часа е паднало рекордно количество валежи - почти 30% от годишната норма. В същото време, според него, поради съществуващите метеорологични модели е било невъзможно да се предвиди такова количество да падне едновременно.