Броят на молбите за убежище в страните от Европейския съюз се е увеличил с 18% до 1,14 милиона през 2023 година, което представлява най-високото ниво след миграционната криза от 2015-2016 година, предава Reuters, като се позовава на данни от Агенцията на ЕС в областта на убежището (EUAA).

Данните вероятно ще подхранят вече разгорещния дебат относно миграцията и крайнодесните настроения преди множеството местни и национални избори на Стария контитнент, както и изборите за Европейски парламент през юни, подчертава агенцията.

Според EUAA сирийците и афганистанците остават най-големите групи кандидати за закрила. Докато броят на сирийските кандидати се е увеличил с 38% в сравнение с 2022 година, броят на афганистанците е намалял с 11% в сравнение с 2022 година.

Нова тенденция е, че турските граждани са третата по големина група кандидати, като са подали 82% повече молби в сравнение с предходната година.

Броят на палестинците, кандидатстващи за убежище, нарасна до рекордно високо ниво от почти 11 600 души на фона на войната между Израел и ХАМАС, поясняват от EUAA, като отбелязат, че е трудно правилно да се регистрират данни, тъй като повечето държави-членки на ЕС не признават Палестина като държава.