Ветераните от "Вагнер" вероятно смятат бившия техен командир Андрей Трошев, за "предател“, съобщава Министерството на отбраната на Обединеното кралство в последния си доклад, публикуван в Х (Twitter) и цитиран от The Guardian.

"Много ветерани от наемните сили на "Вагнер" вероятно приемат бившия командир Андрей Трошев, с когото Владимир Путин се срещна по-рано в Москва, за "предател“.

В последната си разузнавателна информация биританското министерство съобщава, че срещата предполага, че Москва има планове да използва наемните сили, включително в Глобалния юг, но с по-голям надзор от страна на Кремъл.

На 29 септември руските власти публикуваха кадри от срещата на руския президент с Трошев, бивш началник на щаба на групата "Вагнер", като му е възложена задачата да наблюдава и създаде нови "доброволни бойни части“. На срещата присъства и заместник-министърът на отбраната Юнусбек Евкуров.

Министерството съобщава в своята актуализация за военните действия, че около времето на краткотрайното въстание на "Вагнер" през юни Трошев е поел роля в руските официални сили за сигурност и вероятно е участвал в насърчаването на други служители на "Вагнер" да подписват договори с Русия.

Наскоро Евкуров е заснет на обиколка из африкански държави", пише британското министерство.

"Президентското одобрение на Трошев и Евкуров показва, че Русия продължава да използва доброволчески части и частни военни компании и прави планове за бъдещето на "Вагнер". Руската федерация е готова да използва опита на бойците, които могат да демонстрират своята лоялност към държавата и продължаващо участие в Глобалния юг, но вероятно с по-голям надзор от страна на Кремъл".