В редиците на руската армия действа специално звено за руския елит – "Барс Каскад“, се казва в последния доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Единица е създадена от заместник-председателя на Държавна дума по въпросите на отбраната Дмитрий Саблин. Тя се занимава предимно с операции с дронове и обикновено се разполага далеч от фронтовата линия в Украйна.

Звеното действа от октомври 2022 година и включва най-малко 10 членове на партията "Единна Русия“, както и синове на служители на Кремъл. Съобщава се, че на записалите се представители на елити сигурността е гарантирана.

Записването в "Барс Каскад“ вероятно позволява на членовете на руския елит да заобиколят законово изискване за военна служба, като същевременно гарантира сигурност и демонстрация на потенциална вярност към Кремъл, се обяснява в доклада на британското разузнаване.

В тескта се припомня за случая с блогърката Елена Блиновская, чийто съпруг Алексей се присъединява към отряда, за да може тя да избегне наказание за укриване на данъци.

"Случаят на Блиновская е първият по рода си на човек, който се присъединява към звеното, за да помогне на член на семейството да избегне затвора“, отбелязват военните на Лондон.