Руските войски вероятно са поели контрол над село Новоалександровка в Донецка област. Това представлява заплаха за един от основните маршрути за доставки Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на изток. Това се посочва в последния доклад на британското Министерство на отбраната, публикуван в социалната мрежа Х.

"Има информация, че руските сили са поели контрол над село Новоалександровка, разположено на около 20 км северно от Авдеевка, Донецка област. Районът е сцена на ожесточени боеве през 2024 г. и Русия постепенно напредва след превземането на Авдеевка през февруари 2024 г.", се посочва в доклада на британското министерство на отбраната.

Отбелязва се, че превземането на Новоалександровка ще позволи на руските войски да се приближат до пътя Т-05-04, който е един от основните пътища за снабдяване на Въоръжените сили на Украйна на изток.

Британското разузнаване добавя, че вероятно село Воздвиженка ще стане следващата цел на Русия, която планира да прекъсне пътя и да попречи на украинската логистика.