"Има голяма вероятност Русия да се опита да върне в експлоатация спрените преди това самолети А-50У, за да подпомогне своите операции в Украйна", допуска британското разузнаване в последния доклад на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

"Седмица след загубата на втория самолет за ранно предупреждение и контрол А-50У Русия най-вероятно е спряла полетите на флота в подкрепа на операциите в Украйна.

Това вероятно ще продължи, докато се провеждат вътрешни разследвания относно неуспеха да се защити друг важен фактор и как да се намали заплахата, която украинската противовъздушна отбрана продължава да представлява.

Загубата на тази способност, осигуряваща ежедневно командване и контрол на руските въздушни операции, най-вероятно значително влошава ситуационната осведоменост на екипажите", се посочва в доклада на британското ведомство.

"Това е недостиг на способности, който Русия не може да си позволи в оспорваното въздушно пространство на Източна и Южна Украйна.

Вероятно Русия ще трябва да проучи варианти за преодоляване на този недостиг, включително промяна на предназначението на въздухоплавателни средства и поемане на по-голям риск, за да осигури ефективна въздушна подкрепа, от която се нуждаят нейните сухопътни сили, но която вероятно не получават

Това е продължителен проблем, който почти сигурно се е изострил от отстраняването на самолетите А-50, подпомагащи операциите. Почти сигурно е, че умората на летателния апарат и на екипажа ще се засили, след като А-50 се върне към операциите, а флотът е все по-натоварен", се посочва още в доклада.

"Реалистична е възможността Русия да се опита да върне в експлоатация спрените преди това самолети А-50, за да облекчи този проблем", допуска британското разузнаване.