Руснаците разполагат шлепове на входа на пристанището на Новоросийск, за да защитят Черноморския флот от бъдещи украински атаки. Това посочва британското разузнаване в доклада на министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter)

"Неотдавнашен анализ на изображения разкрива наличието на четири шлепа, разположени близо до входа на съоръжението на Черноморския флот на морското пристанище в Новоросийск. Това е опит за укрепване на защитата на пристанището срещу атаки от безпилотни украински надводни дронове (катери)", посочват от разузнаването.

В момента пристанището в Новоросийск играе решаваща роля в защитата на активите на Черноморския флот на Руската федерация.

Отбелязва се, че бившият командир на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов е бил отстранен от поста си заради успеха на Украйна да атакува руски кораби както в морето, така и на пристанищата.

"Неговият заместник, вицеадмирал Сергей Пинчук, вероятно се е опитал да увеличи шансовете за оцеляване на руските кораби, като е предприел допълнителни превантивни и защитни мерки, включително намаляване на достъпа до пристанищните съоръжения", добавят от Министерството на отбраната на Великобритания.