На 1 декември 2023-та година нов набор руски офицери е започнал обучението си в Академията на руския Генерален щаб. От Министерството на отбраната на Руската Федерация обявиха, че повече от 60% от юнкерите имат боен опит. Макар че не се уточнява, огромното мнозинство от тях са получили бойното си кръщение в Украйна след 2022 година. Това се казва в последния доклад на Британското разузнаване, публикуван в социалната мрежа X.

Студентите в академията обикновено имат ранг между майор и генерал-майор (аналогично на генерал с една звезда в системата на НАТО) и са насърчавани след това да поемат пост във върховното командване.

Докато голям дял от някои специалисти, като например пилоти, са изпратени в операции в Сирия, войната в Украйна означава, че бойният опит вече е по-широко разпространен сред кадрите на средно ниво в руския офицерски състав.

През идните години това поколение вероятно ще окаже голямо влияние върху бъдещата посока на руската армия и може да приложи уроците, научени от войната в Украйна.