Руската армия едва ли ще е увеличила достатъчно запасите си от артилерийски боеприпаси, за да поддържа широкомащабни настъпателни операции в Украйна. Това се казва в сводката на британското разузнаване, публикувана в събота от британското министерство на отбраната в Туитър, предава Укринформ.

В обзора се отбелязва, че от октомври руските войски са подсилили частите си в Украйна с десетки хиляди резервисти, което им е позволило да решат проблема с острия недостиг на личен състав. Въпреки това недостигът на боеприпаси остава ключов ограничаващ фактор в руските офанзиви.

Британското разузнаване смята, че поради същата причина, поради ограничения брой крилати ракети, Русия вероятно е ограничила ракетните удари с голям обсег срещу украинската гражданска инфраструктура до около веднъж седмично.

"Уязвимостта на текущия оперативен план на Русия е, че дори простото поддържане на отбранителни операции по дългата й фронтова линия изисква значителен ежедневен разход на снаряди и ракети“, се отбелязва в резюмето.