Британското разузнаване допуска, че поради украинските атаки срещу Севастопол Русия може да е свалила собствения си изтребител СУ-27 на 28 март - инцидент, за който съобщи един от кримските канали в Telegram. Това се посочва в новия доклад на разузнаването на Британското министерство на отбраната, публикуван в социалната мрежа Х.

Според ведомството, поради факта, че "Украйна удари цели в Севастопол и Черноморския флот на Руската федерация на 24 март, това почти сигурно е довело повишена готовност на местната руска противовъздушна отбрана, така че посоченият инцидент може да е резултат от приятелски огън".

Британското ведомство припомня, че по-рано имаше непотвърдени съобщения за подобни инциденти на приятелски огън, които по правило се случват след редица действия на Украйна срещу руските сили на територия, окупирана от Руската федерация.

"Има реална възможност това да не е технически проблем, а повишен натиск и напрежение сред операторите на руската противовъздушна отбрана поради страх от по-нататъшни действия от страна на Украйна, което да ги накара да ударят по невнимание собствените си пилоти и самолети", се посочва в доклада.

Според разузнаването това събитие и други, ако бъдат потвърдени, вероятно ще подчертаят липсата на "ситуационна осведоменост и координация между частите на руските въоръжени сили и още веднъж ще демонстрират влиянието на Украйна и нейните действия".