Русия възнамерява да набере за войната срещу Украйна 400 хиляди войници на договорна служба само през тази година. Това се казва в последния доклад на Британското разузнаване в социалната мрежа X.

Както се отбелязва, пролетният призив в Русия започна на 1 април. В рамките му на военна служба ще бъдат призовани 150 хиляди войници на възраст от 18 до 30 години.

В същото време тези наборници ще служат 12 месеца във всички видове въоръжени сили на Руската федерация, но които все още не участват във войната срещу Украйна. Наборниците служат в гарнизони на територията на Руската федерация. В сухопътните части наборниците обикновено образуват батальон, отделен от батальоните, които се комплектуват от войници по договор. Вероятно някои наборници служат в части на Руската федерация близо до границата с Украйна, и по-специално в звената за гранична сигурност.

В същото време руските сили, воюващи срещу Украйна, се комплектуват от военнослужещи по договор и резервисти, мобилизирани в края на 2022 г.

"По правило наборните войници са подложени на натиск да постъпят на договорна служба и след това отиват в Украйна. Вероятно руските власти не искат да поемат риска от бойни загуби сред наборните войници, което вероятно би било непопулярно. Загубите сред доброволците са по-толерирани в обществото“, отбелязват от Британското разузнаване.

В същото време Руската федерация възнамерява да набере около 400 хиляди войници за договорна служба през 2024 г.

"Това е за поддържане на нейните сили в Украйна, които претърпяха огромни загуби, и за подкрепа на обявените й планове за увеличаване на размера на въоръжените й сили до 1,32 милиона тази година и 1,5 милиона през следващата година“, отбелязва разузнавателната служба.