Ръководителят на британската разузнавателна агенция GCHQ заяви, че понастоящем няма признаци, че Русия обмисля да използва ядрено оръжие във войната в Украйна, информира BBC.

Подобно на други американски и западни официални лица напоследък, сър Джереми Флеминг не предполага, че има признаци за подозрителна дейност.

Сър Джереми предупреди обаче, че всяко говорене за ядрени оръжия е "много опасно".

Разуузнавателната агенция се надява да види "индикатори", ако Русия планира да ги използва, каза той.

"Всяко говорене за ядрени оръжия е много опасно и трябва да сме много внимателни как говорим за това.

"За мен е ясно, че макар да не харесваме и в много отношения да се отвращаваме от начините, по които руската военна машина и президентът Путин водят тази война, те остават в рамките на доктрината, която разбираме за използването им, включително за ядрените оръжия."

Той добави: "Сигурен съм, че Путин е притеснен от опасността от ескалация. Той мисли за тях в различни термини. Но мисля, че това е знак, че той не е посегнал към тези други форми на водене на война".

Коментарите идват в момент, когато ръководителят на разузнавателната агенция планира да заяви в реч във вторник, че Украйна обръща хода на събитията срещу "изтощените" руски сили.

Той ще заяви, че вземането на решения от страна на президента Владимир Путин се е оказало "погрешно".

"Ние знаем - и руските командири на терен знаят - че техните доставки и боеприпаси са на изчерпване", ще каже сър Джереми в речта си на годишната лекция по сигурността на Кралския институт на обединените служби.

Той ще твърди, че мобилизирането на затворници и неопитни мъже "говори за отчаяна ситуация" - и също така ще критикува директно президента Путин като изолиран и допускащ грешки.

Говорейки за състоянието на руската армия, сър Джереми заяви, че тя "изпитва недостиг на боеприпаси" и "със сигурност изпитва недостиг на приятели".

"Думата, която използвах, е "отчаян" - каза той. "Можем да видим това отчаяние на много нива в руското общество и в руската военна машина."

Но той предупреди, че ракетните атаки по цели в Украйна в понеделник показват, че Русия все още е "много способна" да нанесе щети.

Той добави: "Руската военна машина може да изстрелва оръжия, разполага с дълбоки запаси и опит. И все пак тя е много широко разгърната в Украйна."

Сър Джереми също така твърди, че руският народ вече започва да разбира проблемите, причинени от това, което той описва като "войната на избора" на Путин.

"Те виждат колко лошо Путин е преценил ситуацията", ще каже той.

"Те бягат от проекта, осъзнавайки, че вече не могат да пътуват. Знаят, че достъпът им до съвременни технологии и външни влияния ще бъде драстично ограничен".

В речта си през март сър Джереми заяви, че разузнаването е показало, че някои руски войници в Украйна са отказали да изпълняват заповеди, саботирали са собственото си оборудване и случайно са свалили един от собствените си самолети.