На 22 май Главното политическо управление на Министерство на отбраната в Москва пусна ново списание за политическа подготовка за армията - "Политрук“, което е предназначено да помага на политическите инструктори в политическото възпитание на войниците. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикувано в социалната мрежа Х.

Уводната статия на заместник-министъра на отбраната на Русия генерал-полковник Виктор Горемикин, който ръководи отдела, ясно показва, че новото списание черпи много от наследството на военните издания от съветската епоха, насочени към политическото образование на военния персонал.

Според британското разузнаване през 2018 година в руското МО е създаден главен политически отдел, тъй като тогава е било счетено за необходимо да се въведе отново политическата формация на армията.

Горемикин цитира Сталин за важността на политическото образование на войниците и необходимостта от смъртна омраза на врага. Списанието подчертава, че врагът в Украйна днес е същият враг, срещу който се е борил Съветският съюз, а именно "нацистите“. Картата на Украйна, публикувана в списанието, се използва в подкрепа на аргументи, поставящи под въпрос автентичността на украинската държавност и следователно за оправдаване на нахлуването, се казва в доклада на военните на Лондон.

"Списанието отразява политизираното използване на историята, което се превърна в забележителна характеристика на руската образователна политика през последните години, особено след нахлуването в Украйна, и продължава да популяризира фалшиви разкази, които Русия използва, за да повлияе допълнително на своите военни и населението като цяло“, обобщава британското разузнаване.