Русия изтегли по-голямата част от корабите и подводниците на Черноморския флот (ЧФ) от Севастопол на изток, в пристанището на Новоросийск. След отстраняването на командващия ЧФ през март 2024 година флотът е най-малко активен от началото на войната, се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

По данни на военните на Лондон на 1 април фрегата "Адмирал Григорович" е извършила подготовка за работа с оръжие в обект в пристанището на Новоросийск.

Според британското разузнаване съвременните руски военни кораби като фрегатата "Адмирал Григорович“ имат системи за вертикално изстрелване на крилати ракети по морски и наземни цели. Такива ракети исторически са били презареждани в Севастопол.

"Тъй като Черноморският флот почти със сигурност ще остане близо до Новоросийск като най-добрият начин да се избегне украинска атака от морето, неговата поддръжка, логистика и инфраструктура за презареждане с оръжия в Новоросийск вероятно са подобрени, за да поддържа новите условия за базиране за неопределено време“, отбелязват военните на Лондон в доклада си.

Фрегатата "Адмирал Григорович“ бе спусната на вода през 2014 година.  Въоръжението й се основава на пускови установки 3С14, които използват ракети "Калибър“ и "Оникс“.

По-рано британското разузнаване съобщи, че след поредица от значителни загуби на кораби в Черно море са сменени командирът на Черноморския и главнокомандващият на руския флот.

В момента Министерството на отбраната на Москва търси начини за поддържане на флота в Черно море, операциите му са ограничени, а защитата от безпилотни самолети е засилена.

Според британското разузнаване методите за прикриване на руски военни кораби в Черно море едва ли ще доведат до резултати и ще намалят загубите на флота.