Правителството на британския премиер Лиз Тръс ще замрази тарифите за електричество и природен газ за домакинствата само за период от седем месеца, а не за две години, както обеща по-рано. Това обяви новият министър на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт в реч, излъчена по телевизионния канал Sky News.

"Подпомагането, което предоставяме на населението, ще остане непроменено до [края] на април. Въпреки това с премиера стигнахме до извода, че би било безотговорно да компенсираме нестабилността на газовия пазар с бюджетни средства след този период“, заяви Хънт, като обясни, че от май властите ще подпомагат само на тези, които имат най-голяма нужда от помощ за плащането на сметките, за да намалят държавните разходи.

Хънт също обяви, че за да осигури икономическа стабилност, правителството се отказва от повечето данъчни облекчения, обявени от неговия предшественик Куази Куартънг и премиера Тръс в края на септември. Министърът каза, че освен всичко друго, правителството няма да намали ставката на данъка върху доходите с 1 процентен пункт през април 2023 г., както беше обявено по-рано. Той също така предупреди, че "предстоят трудни решения, както по отношение на данъците, така и по отношение на разходите".