Британският премиер Риши Сунак предупреди, че пред нас стои "трудно и опасно десетилетие“ в изявлението си по повод актуализацията на Стратегията за отбрана на Обединеното кралство, която включва многомилиардна сделка за подводници, пише The Times.

По думите на министър-председателя, нахлуването на Русия в Украйна и все по-агресивния Китай "заплашват да създадат свят, дефиниран от опасност, безредици и разделение“.

Излагайки промените в отбраната и външната политика на Лондон, наложени от "по-нестабилния и оспорван свят“, Сунак настоя, че Обединеното кралство трябва да работи в по-тясно сътрудничество със своите съюзници, за да се противопостави на "авторитарните държави“.

"Освен ако демокрации като нашата не направят повече, за да изградят нашата устойчивост и ако не започнат да си сътрудничат и да се конкурират с онези, които всяват нестабилността, ситуацията със сигурността в световен мащаб ще се влоши още повече“, уверен е той.

Сунак обеща допълнителни 5 милиарда лири за отбрана и "стремеж“ да повиши разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП. Голяма част от парите ще бъдат за изграждането на ново поколение ядрени подводници в Barrow-in-Furness, Кумбрия, като част от сделката AUKUS със САЩ и Австралия.

Сунак изложи подробности за пакта с президента Байдън и Антъни Албанезе, австралийския министър-председател, в Сан Диего, докато в Лондон правителството публикува преглед, предупреждаващ, че глобалната нестабилност ще продължи и през 2030-те години.