Правителството на Обединеното кралство ще продължи да предоставя военна и икономическа помощ на Украйна както по време на военните действия за постигане на всички цели, поставени от Киев, така и след края им - при възстановяването на разрушената инфраструктура, предава Reuters.

"Ще им помагаме, докато войната бъде спечелена. Ще им помагаме, докато суверенитетът им не бъде възстановен. Никога няма да признаем анексирането на Луганск, Донецк, Херсон, Запорожие или Крим [към Русия]. Те са [част от] Украйна. И когато Украйна спечели тази война, ние ще им помогнем да възстановят домовете, икономиката и обществото си“, се казва в откъси от речта на външния министър на Великобритания Джеймс Клевърли, която той ще произнесе тази вечер на конгреса в Бирмингам на управляващата Консервативна партия.

Според него Лондон има "стратегическа издръжливост", за да продължи да подкрепя украинските власти "до победата". Както се отбелязва в речта на Клевърли, Обединеното кралство чрез активните си действия в Украйна демонстрира, че е "играч на арената" на международната политика, а не просто "коментатор".