"Усилията на Русия и Украйна да преодолеят наземните системи за противовъздушна отбрана на противника си продължават да бъдат едно от най-важните състезания във войната. Ефективна роля в нея играе руският зенитно-ракетният комплекс (ЗРК) с малък обсег 9К330 "Тор". Това пише в последния си доклад от военните действия Британското министерство на отбраната, който е публикуван в социалната мрежа Х.

"От руска страна решаваща и до голяма степен ефективна роля играе зенитно-ракетният комплекс (ЗРК) с малък обсег 9К330 "Тор".

С максимален обсег на действие от 15 км ЗРК "Тор" се експлоатира от подразделенията за противовъздушна отбрана на руската армия и е предназначена за защита на фронтовата линия на сухопътните войски. Това е в контраст с други системи с малък обсег на действие, като "Панцир-С1" които се експлоатират от руските въздушно-космически сили и обикновено защитават командни възли, ЗРК с по-голям обсег на действие и въздушни бази. На практика РЗК "Тор" действа на предна линия в сложната руска мрежа за противовъздушна отбрана в Украйна, като понастоящем се използва най-вече за противодействие на операциите на украинските безпилотни летателни апарати. Едно от ключовите ограничения на системата в настоящата война вероятно е издръжливостта на екипажа ѝ.

При установеното разпределение на само трима души персонал за всяка система, поддържането на високо ниво на готовност за продължителни периоди е много вероятно да се окаже изключително изпитание за издръжливостта".