"Руските власти се опитват да потушат несъгласието на съпругите на войниците, разположени в Украйна", съобщава Министерството на отбраната на Обединеното кралство в ежедневния си бюлетин от военните действия, предаден от The Guardian

Това се случва след протестите на съпругите на войниците през ноември, пише британското министерство.

"Проучванията на независими руски медии и коментарите на самите протестиращи съпруги показват, че през последните седмици властите вероятно са предложили на семействата увеличени парични плащания в замяна на въздържането им от протести.

На 27 ноември 2023 г. една от известните онлайн групи за съпруги на войници публикува манифест срещу "безсрочната мобилизация". Около 31 ноември 2023 г. на групата е поставен предупредителен етикет " фалшива", вероятно по инициатива на прокремълски участници.

Властите вероятно са особено чувствителни към всякакви протести, свързани с мобилизираните през септември 2022 г. граждани, които вече повече от година са на фронтовата линия", се посочва в доклада на Британското МО, който по-късно беше премахнат от страницата на ведомството в социалната мрежа Х (Тwitter).