Британският външен министър Лиз Тръс се изказа в подкрепа на намаляването на зависимостта на Европа от руската енергия, цитира думите й BBC.

"Ние абсолютно трябва да намалим зависимостта си от руския газ и енергия. И това трябва да бъде част от общата стратегия за намаляване на зависимостта от страни с непазарни икономики, намаляване на зависимостта от враждебни играчи, трябва да гарантираме, че свободният свят е в състояние да има стратегическата независимост, от която се нуждае, за да оцелее и процъфтява", каза тя в събота в интервю за BBC.

"Искам да работя заедно с нашите германски, френски, италиански партньори и всъщност с целия Европейски съюз, за да гарантирам, че свободните демокрации могат да имат алтернатива на доставките на руски газ. Мисля, че това е много важно“, каза британският външен министър.

Тя отбеляза също, че всяко негативно развитие на украинския сценарий ще затрудни задачата за пускане на газопровода "Северен поток-2“. "Мисля, че придвижването по този въпрос в случай на агресия, която виждаме от Русия срещу Украйна, ще бъде проблем“, каза Тръс.

Тя също така не изключи въвеждането на нови санкции срещу Руската федерация в този случай. "Що се отнася до заплахите за Украйна, разбира се, ние търсим какво още можем да направим. Работим с партньори с единомислие, за да гарантираме, че ако се предприемат някакви действия (срещу Украйна) ще последват сурови икономически санкции срещу Русия," каза първият дипломат на Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков