Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак се готви да обяви увеличение на бюджета за отбрана с 5 милиарда лири, съобщава британският вестник Daily Mail, като уточнява, че съответното решение може да бъде обявено през уикенда по време на посещение в САЩ, където Сунак планира да се срещне с държавния глава Джо Байдън и австралийския премиер Антъни Албанезе.

Според британските медии по-рано министърът на отбраната Бен Уолъс е поискал от финансовото ведомство в Лондон допълнителни 10-11 милиарда долара поради нарастващата инфлация и значителното обезценяване на паунда, както и необходимостта от попълване на британските арсенали , боеприпаси и оборудване след прехвърлянето на оръжия за Украйна. Daily Mail отбелязва, че очакваното увеличение на бюджета за отбрана в ситуация, в която британската икономика се движи на ръба на рецесията, ще бъде много по-скромно.

През 2022 г. бюджетът за отбрана на страната възлиза на 48 милиарда лири. В последно време Министерството на отбраната и парламентът засилиха натиска върху премиера, така че в проектобюджета, който ще бъде представен на 15 март, да бъдат включени допълнителни средства за военните. Многократно бе повтаряно, че британските запаси от противотанкови системи, системи за противовъздушна отбрана и артилерийски снаряди са на критично ниско ниво и в случай на война няма да позволят на въоръжените сили на кралството да водят активни бойни действия повече от няколко дни.

Очаква се по време на предстоящото пътуване на Сунак до САЩ да бъде обсъдено продължаването на сътрудничеството между Вашингтон, Лондон и Канбера в рамките на отбранителното партньорство AUKUS. Като част от споразумението AUKUS Австралия планира да построи най-малко осем атомни подводници с помощта на американска и британска технология, първата от които ще бъде поставена на бойно дежурство през 2036 г. Беш отбелязано, че съвместният проект "ще постави най-високите стандарти за неразпространение на ядрено оръжие".