Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс поиска 20% увеличение на бюджета за армията през следващите две години. По думите на министъра само така ще бъдат покрити разходите, причинени от инфлацията, колебанията в обменните курсове и финансирането за НАТО и Украйна. Така средствата, които Лондон би похарчил за отбрана, ще се увеличат от 8 на 11 млрд. лири, подчертава британският вестник The Times, като се позовава на източници.

По данни на редакцията Уолъс е отправил съответното искане към министъра на финансите Джереми Хънт, но ръководеното от него ведомство не е подкрепило идеята на. Опасенията са, че инициативата ще изисква намаляване на разходите в други области или повишаване на данъците.

Според източник на вестника в Министерството на отбраната увеличението на финансирането е необходимо, за да може ведомството да поддържа в добро състояние военната техника. "Министерството на отбраната е особено податливо на инфлация поради сумата, която харчи за военно оборудване. Светът стана много по-опасен. Време е да инвестираме“, уверява събеседникът на редакцията.

През декември 2022 г. инфлацията в Обединеното кралство достигна 10,5%, поради което Централната банка на Англия повиши основния лихвен процент до 4%. Министерството на отбраната е похарчило 14 млрд. лири за военно оборудване миналата година, отбелязва The Times.