Властите на Обединеното кралство ще разработят набор от мерки, с които правоприлагащите органи ще могат бързо да възстановяват обществения ред и спазването закона, както и да потушават протести, съобщава британският вестник The Financial Times.

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак възнамерява да разшири законовата дефиниция на "сериозно нарушение“, което ще позволи на полицията по-ефективно да спира и възпира протестиращите, използващо тактики като блокиране на пътища и бавни шествия. "Правото на протест е един от основните принципи на демокрацията, но не е абсолютно. Трябва да има баланс между правата на индивидите и правата на работещото мнозинство, което се занимава с ежедневни дела", цитира изданието думите на Сунак.

Тази седмица правителството ще внесе изменение в законопроекта, който в момента се разглежда в Камарата на лордовете, поясняват от редакцията. Поправката ще даде по-ясна представа в кой момент от демонстрация полицията трябва да се намесва, за да не се допускат сериозни нарушения на реда от страна на "деструктивното малцинство". Органите на реда няма да считат поредица от протести на една и съща група за отделни инциденти, а ще могат да вземат предвид кумулативния ефект от повтарящи се действия, довели до множество нарушения.

Редица правозащитни организации, включително Human Rights Watch (HRW), разкритикуваха плановете на британското правителство. "Правото на мирно събиране и правото на протест са ключови стълбове на гражданското пространство и ангажираността на хората в гражданското общество. Виждаме открита атака срещу тях от това правителство“, коментира Тирана Хасан, изпълняващ длъжността директор на HRW. Тя също така отбеляза, че Обединеното кралство може да премине "от списъка на страните - защитници на човешките права към списъка на техните нарушители".