Съобщава се за множество експлозии в Киев късно вечерта в понеделник, съобщи кметът на града Виталий Кличко в официалния си канал в Telegram, предава CNN в своя обзор за най-важното около войната в Украйна за последните часове.

"Предварително няма жертви", заяви той.

Сирените за въздушна тревога в града са били активирани преди експлозиите, съобщи военната администрация на Киевска област в Telegram.

Пристигат западни танкове: Украйна получи първите си британски тежки танкове, заедно с други дарени западни бронирани машини, съобщи министърът на отбраната Олексий Резников в понеделник. "Днес имах честта да тествам най-новото попълнение в нашите бронирани части заедно с командващия ВДВ генерал-майор Максим "Майк“ Миргородски и нашите парашутисти“, отбеляза Резников в публикация във Фейсбук.

Зеленски посети Запорожие: Украинският президент Володимир Зеленски посети в понеделник района на Запорожие, който остава частично окупиран от Русия. Той се отби до военна болница и се срещна с Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), и членове на армията. Зеленски също така обвини Русия в ядрен шантаж за контрола й над Запорожката атомна електроцентрала.

Собственикът на "Вагнер“ в Бахмут: Ръководителят на руската частна военна компания (ЧВК) Вагнер, Евгений Пригожин, направи ново посещение на фронтовите линии в източния град Бахмут, според видео, геолокирано от CNN. Видеото е качено в понеделник и е заснето от руския журналист Александър Симонов. Не е ясно кога точно е заснет.

Смъртоносни удари в Славянск: Украинските власти приключиха издирвателно-спасителните операции на мястото на руските ракетни удари в Славянск, съобщи Павло Кириленко, ръководител на военната администрация на Донецка област, пред национални медии в понеделник. Най-малко двама души са убити, а 32-ма са ранени при удара по прифронтовоия град.

Реакции за разполагането на ядрено оръжие в Беларус: Решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в съседната страна "цели да подчини Беларус и нарушава нейната конституция“, заяви опозиционерът в изгнание Светлана Цихановская в интервю за Джим Скуто от CNN в понеделник. Германия също описа решението на руския президент Владимир Путин за ядрените оръжия като "безотговорно“ и "ескалиращо“. Говорителят на германското външно министерство Андреа Сасе каза, че съобщението е "по-нататъшен опит за ядрено сплашване от страна на Русия“.