Миналия месец Военноморските сили на Обединеното кралство са заловили ирански оръжия, включително противотанкови управляеми ракети, от контрабанден кораб в международни води в Оманския залив, предава Reuters.

Корабът е открит от безпилотен американски разузнавателен самолет, както и от британски хеликоптер. Контрабандистите се движели на юг от Иран с висока скорост.

Британското министерство на отбраната съобщи, че след сигнал от Кралския флот корабът първо се опитал да премине към териториалните води на Иран, но бил спрян от група кралски морски пехотинци, които след това се качили на плавателния съд и са иззели подозрителни пакети.

"Това задържане и продължаващото присъствие на Кралския флот в района на Персийския залив потвърждава нашия ангажимент за спазване на международното право и борба с дейности, които заплашват световния мир и сигурност“, се казва в изявление на министъра на отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

Първоначалната проверка показала, че товарът включва ирански противотанкови управляеми ракети и компоненти на балистични ракети със среден обсег. Обединеното кралство е информирало ООН за конфискацията.

Задържането на контрабандните оръжия следва две успешни операции на Кралския флот за залавяне на ирански оръжия в региона в началото на миналата година, припомня агенцията.