Бивши и настоящи военнослужещи на Обединеното кралство разкритикуваха британския принц Хари за разкритията за убийствата, които е извършил, докато е служил в Афганистан, обвинявайки го в предателство.

Вестник The Times цитира думите на полковник Тим Колинс, участвал в операцията в Ирак през 2003 г. Той изрази мнение, че принц Хари е получил много лош съвет и се е държал наивно, решавайки да сподели спомените си по този въпрос в автобиографичната книга Spare.

"Армията винаги го е приемала в семейството си, независимо какво се е случило преди това. Сега той предаде това доверие точно по същия начин, по който предаде собственото си семейство", каза Колинс пред изданието. "Мисля, че той е напълно наивен. Без да разбира какво прави и какво е направил. Има нужда от някой, който да го вземе в ръцете си, но не и от някой, който да го вземе в ръцете си, за да печели пари“, допълни Колинс, като подчерта, че Обединеното кралство е изпратило войските си в Афганистан, за да "защитят законното правителство и народа на Афганистан“, а не да "убиват хора“.

Нарушено неписано правило

Бившият помощник-началник на щаба на отбраната генерал-майор Джонатан Шоу също осъди разкритията на принц Хари. "Войниците не говорят за убийствата на хора. Коментарите на Хари нарушават неписано правило. Подозирам, че е бил вдъхновен от алчността на своя PR екип", коментира бившият военен пред изданието Daily Mail.

Пенсионираният полковник от британската армия Ричард Кемп, който командваше войските в Афганистан, предупреди, че подобни изявления на херцога на Съсекс могат да увеличат риска от терористични атаки срещу граждани на Обединеното кралство, включително цивилни. "Думите му ще бъдат използвани от уахабитската пропаганда за извършване на атаки срещу Обединеното кралство“, предупреди той пред вестник The ​​Daily Telegraph.

В книгата си принц Хари, който служи в продължение на 10 години, признава, че е убил 25 талибани в Афганистан, където е бил втори пилот-стрелец на хеликоптер Apache. "За мен този брой [убити] е 25. Тази цифра не ме кара да се гордея, но и не ме притеснява“, пише 38-годишният принц Хари.

"Мачете“ в гърба на семейството

Източници на The Daily Telegraph от своя страна коментираха, че поведението на принц Хари, включително неговите критични медийни интервюта, са се отразили негативно на кралицата на Великобритания Елизабет II, която почина през септември миналата година на 96-годишна възраст. "Това имаше отрицателно въздействие. Тя загуби принц Филип [съпруга й, който почина през април 2021 г.], а след това постоянните атаки срещу кралското семейство от обичния й внук... На този етап от живота ви и вашето управление, абсолютно не се нуждаете от всичко това“, коментира близък на Нейно Величество, запазил анонимност.

Той също така изрази съмнение в твърденията на принц Хари, че иска да се помири със семейството си. "Казва, че иска помирение, след което забива огромно мачете в гърба им“, подчертава събеседникът на вестника.

 

Съмненията на принц Хари

В същото време The Times пише, че книгата е била готова миналото лято, но принц Хари в някакъв момент е променил решението си да я публикува, въпреки че е получил от издателите аванс в размер на милиони. Причината, според източника на вестника в издателството, е в ултиматума, който той уж е получил от кралското семейство. Съобщава се, че това може да се е случило по време на посещението на принц Хари в родината му за честването на 70-ата годишнина от управлението на Елизабет II през юни. "Имаше слух, че по време на посещението му е казано ясно, че ако публикува книгата, докато кралицата е все още жива, няма да има връщане назад. Разбира се, всичко се промени след смъртта на монарха през септември", уточнява източник.

Премиерата на книгата е насрочена за 10 януари. В четвъртък обаче автобиографията внезапно се появи по рафтовете на книжарниците в Испания. И въпреки че грешката беше бързо коригирана и всички копия на книгата на принца, преведени на испански, бяха изтеглени от продажба, няколко от тях попаднаха на разположение на британските журналисти. Те публикуваха най-забележителните откъси от книгата.