Британският премиер Борис Джонсън замина на лятна ваканция по-малко от пет седмици преди края на мандата му и това предизвика широко възмущение сред обществото и нападки от пресата, като например показаната карикатура на The Guardian.

След сватбата си, Джонсън и съпругата му заминаха на "мини-меден месец“ в Словения, където се наслаждаваха на местните планински пейзажи.

Но, както припомнят медиите на Острова, това се случва, след като Bank of England изпрати "ужасно предупреждение“ за състоянието на икономиката през следващите месеци, отбелязва Daily Mail. Институцията прогнозира рецесия за пет тримесечия, която ще започне в края на тази година и инфлация, достигаща 13 процента, спрямо предишна оценка от 11 процента.

Изданието отбелязва още, че Джонсън няма да остане дълго на поста след завръщането си, като претендентите за лидерство на торите Лиз Тръс и Риши Сунак в момента се борят да го заменят на Даунинг стрийт номер 10 на 6 септември.

От таблоида Metro пък посочват, че в последните си седмици като министър-председател Бориис Джонсън лети на изтребители "Тайфун“, хвърля ръчни гранати и изпробва противотанкови ракети.

Както припомня изданието, някои от предишните пътувания на премиера също предизвикаха разгорещени дискусии в медиите.

Докато талибаните завземаха Афганистан миналото лято беше съобщено, че премиерът е започнал пътуване до Съмърсет, преди бързо да се върне в Уестминстър.

Няколко седмици по-късно той отново попадна под словесенобстрел, когато напусна Даунинг стрийт за четиридневно пътуване със семейството си, докато британците и афганистанците бяха останали блокирани на летището след изтеглянето на силите от Кабул.

Миналата година също бяха повдигнати въпроси относно прозрачността на пътуване до испанска ваканционна вила, собственост на семейството на министър лорд Голдсмит.

Превод и редакция: Иван Христов