Полицейските сили във Великобритания се подготвят за нарастване на престъпността, срив в обществения ред и дори корупция в редиците си тази зима, като в момента се изготвят спешни решения за справяне с очакваните безредици, предизвикани от кризата с увеличените разходи за живот, пише The Times.

Полицейските началници планират системи за справяне с извънредните ситуации, които биха могли да възникнат от изпадането на милиони домакинства във финансови затруднения.

Изтекъл национален стратегически документ, изготвен от тях това лято, разкрива, че те са все по-загрижени, че "икономическите сътресения и финансовата нестабилност“ имат "потенциал да стимулират увеличаване на определени видове престъпност“.

Те включват престъпления с "придобиване“, като кражби от магазини, кражби с взлом и кражби на превозни средства, както и онлайн измами и изнудване, както и престъпления, които "разчитат на използване на финансова уязвимост“.

На регионално ниво някои полицейски сили се подготвят все повече деца да бъдат засмукани в местните наркобанди и жени да станат жертва на сексуална експлоатация.

Един началник на полицията докладва, че неговите сили вече са забелязали увеличение на някои престъпления и са засилили подготовката за ответни действия, а по-високият ценови таван на сметките за енергия на домакинствата, 3,549 лири, влиза в сила на 1 октомври.

Изготвен с информация от Съвета на началниците на националната полиция, в документа се казва, че "по-сложен и непредсказуем риск е шансът за по-големи граждански вълнения като отговор на продължителен и болезнен икономически натиск“.

В документа се казва: "По-голямата финансова уязвимост може да изложи някои служители на по-висок риск от корупция, особено сред тези, които изпадат в значителни дългове или финансови затруднения“.

Всичко това дава бегла представа за сериозните избори, пред които ще бъде изправен новият министър-председател Лиз Тръс, когато встъпи в длъжност във вторник, коментира изданието.