Британската национална агенция за борба с престъпността (NCA) задържа в четвъртък руски бизнесмен, заподозрян в пране на пари. Според доклад, публикуван от NCA в събота, двама възможни съучастници на 58-годишния руснак също са били задържани, предава ТАСС.

В акцията са участвали около 50 служители на агенцията и полицаи. При претърсването са иззети няколко електронни устройства и "значителни суми в брой". И тримата задържани са разпитани, след което са пуснати под парична гаранция.

"NCA проведе мащабна операция за задържане на богат руски бизнесмен, заподозрян в извършване на редица престъпления, включително пране на пари и заговор за измама на Министерството на вътрешните работи, както и заговор за даване на фалшиви показания", се казва в разпространеното съобщение. Мъжът е бил арестуван в четвъртък (1 декември) в дома си в Лондон на стойност няколко милиона паунда.

Посолството на Москва в Обединеното кралство изиска от британските власти незабавно да уведомят дипломатите за причините и обстоятелствата на задържането на руския гражданин. Това става ясно от коментар, предаден от посолството на кореспондент на ТАСС.

"Руското посолство в Лондон поиска от британските власти разяснения във връзка с информацията от Националната агенция за борба с престъпността за предполагаемото задържане на руски гражданин в Лондон. Дипломатите поискаха посолството да бъде незабавно уведомено за причините и обстоятелствата на ареста, местонахождението и условията на задържане на нашия сънародник“, се казва в документа.