Подводница на Кралския флот с ядрено въоръжение на борда е прекъснала изпълнението на строго секретна мисия поради пожар под вълните, създал ситуация на живот или смърт, пише The Sun.

HMS Victorious е бил въоръжен с две ракети Trident 2, когато е възникнал проблем с електрозахранването.

Ядрената подводница от клас Vanguard на стойност 3 милиарда лири се е изстреляла на повърхността, а капитанът е обявил "извънредна ситуация“.

Военноморски източници настояха, че пожарът е бил бързо локализиран.

Един от тях каза: "Всеки морски член на Кралския флот е квалифициран пожарникар. Това гарантира, че нашите кораби и подводници са в състояние да реагират на инциденти бързо и ефикасно, като се гарантира, че оперативните резултати не са засегнати“.

30-годишният плавателен съд, който отдавна подлежи на основен ремонт, излезе на повърхността в Северния Атлантик, за да изхвърли токсични изпарения.

След оценка на щетите, капитанът нареди връщане в базата "Клайд“ във Фаслейн.

16 000-тонната подводница е една от четирите, които осигуряват непрекъснати патрули за ядрено възпиране, но става ясно, че тя не е била на дежурство в този момент.

Говорител на Кралския флот каза: "Непрекъснатото възпиране в морето не е засегнато, но ние не коментираме подробности за операциите на подводниците.“