Бразилия ще покани руския президент Владимир Путин на срещата на Г-20, която ще се проведе в страната през 2024 г., въпреки заповедта на арест срещу него, издадена от Международния наказателен съд (МНС). Това подчерта държавният глава на южноамериканската държава Луис Инасио Лула да Силва, съобщи вестник Correio Brasiliense.

"Независимо Путин ще дойде или не, той ще бъде поканен. Срещу него има процес, той трябва да прецени последствията“, отбеляза Лула да Силва.

Бразилският лидер отказа да оцени решението на МНС, като заяви, че "той ги изпълнява или не ги изпълнява“.

"И ако той (Путин – бел.ред.) участва, той знае какво може или не може да се случи“, допълни президентът на Бразилия.

Политикът припомни, че Русия, подобно на САЩ, не признава юрисдикцията на МНС. Той обаче добави, че Бразилия "носи отговорност като подписала страна, подписала Римския статут“.

По-рано в интервю за индийския телевизионен канал Firstpost Лула да Силва заяви, че Путин може лесно да дойде в Бразилия, защото докато е президент, "няма шанс той да бъде задържан“ заради заповедта на МНС. Тогава той уточни, че решението за действия срещу руския лидер, ако той пристигне в страната за срещата на Г-20, ще зависи от съдебната система.

Предварителният състав на МНС издаде заповед за арест през март срещу Владимир Путин и детския омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова. МНС обвинява руските власти в депортиране на деца от Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че повдигането на въпроса за ареста на президента е неприемливо и всякакви решения на МНС са нищожни.

Юрисдикцията на МНС не се признава от Русия, Азербайджан, Беларус, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Китай, Саудитска Арабия, САЩ, Турция.