Бразилският президент се надява да обедини южноамериканските народи в по-сплотен блок, който да разшири търговските им възможности и влияние. Луис Инасио Лула да Силва е домакин на 11 южноамерикански лидери в своята столица. Но това единство може да не е толкова лесно за постигане поради противоречивото присъствие на венецуелския президент Николас Мадуро, пише CNN.

Срещата на 11 южноамерикански държавни глави, проведена във вторник в град Бразилия, организирана от президента Луис Инасио Лула да Силва, беше насочена към междурегионалното сътрудничество и търговската интеграция след пандемията от COVID-19 във време на силна поляризация в целия регион.

За първи път от много години представители на всички южноамерикански страни се събраха на регионална среща на върха, за да обсъдят политиката. Като домакин президентът Лула предложи създаването на единна валута за подкрепа на търговията и допълнително финансиране на социалното и икономическо развитие.

Срещата обаче отбеляза и завръщането на венецуелския лидер Николас Мадуро начело на регионалната дипломация след венецуелската конституционна криза през 2019 г. и последвалата вълна от протести и репресии.

В речите си Лула обвини САЩ, че са наложили санкции, за да навредят на Венецуела като на своя колония. Той си навлече критики от регионалните правозащитни организации, които настояват, че Мадуро е извършил широкомащабно нарушение на човешките права, за да потуши протестите.