В кулоарите на предстоящата среща на върха на Г-7 в Япония президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва ще предложи посредничество за разрешаване на конфликта в Украйна. Съответното той обяви във вторник в хода на съвместна пресконференция с премиера на Нидерландия Марк Рюте, предава ТАСС.

"Продължаването на войната ще доведе само до смъртта на [още хора]. Следователно трябва да намерим някой, който може да обсъди мира и Бразилия е готова за това. Вече говорих за това с китайския президент, британския министър-председател и с този на Нидерландия. Ще говоря и с министър-председателя на Индия и президента на Индонезия, както и с много други лидери, с които ще се срещна на [срещата на върха] на Г-7“, заяви Лула да Силва.

Според президента на латиноамериканската страна теми като ситуацията в Украйна, енергетиката, противодействието на изменението на климата, икономическото развитие и борбата с безработицата ще бъдат включени в дневния ред на срещата на Г-7 на 20-21 май в Хирошима, Япония. "Имаме много искания за провеждане на двустранни срещи и съм сигурен, че украинският въпрос ще бъде повдиган на всяка от тях“, добави държавният глава на Бразилия.

По думите му всяка от участващите страни има своите доводи. "За Украйна окупацията на нейната територия е неприемлива, тя е принудена да се съпротивлява, ЕС има свои аргументи в полза на решението на кризата, а Бразилия и други страни имат свои собствени причини да се опитат да намерят компромис. Мисля, че това е възможно", добави Лула да Силва, като припомни, че по време на гласуването в ООН страната му "осъди руската военна инвазия“. Той подчерта, че според него "е дошло времето за дипломация, а не за война“.

По-рано президентът на Бразилия нарече Русия гарант за дългосрочен мир в целия свят. Той предложи да се разработи нов международен формат за създаване на възможност за диалог между Москва и Киев, като изрази готовност, ако е необходимо, да действа като посредник при провеждането на преки преговори между лидерите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски.