Министърът на финансите на Бразилия предложи на колегите си от Г-20 в Сао Пауло да се наложи глобален данък на свръхбогатите в опит да се справят с необузданото укриване на данъци, съобщава Associated Press.

Фернандо Хадад заяви, че укриването на данъци може да бъде разрешено чрез международно сътрудничество, така че "тези няколко лица да дадат своя принос за нашите общества и за устойчивото развитие на планетата“.

Той добави, че Бразилия настоява за декларация за международно данъчно облагане от членовете на Г-20, която се надява да бъде готова през юли. Но на пресконференция в края на срещата той призна, че пътят далеч не е гладък.

"Ще има много дебати по този въпрос, което е напълно естествено, особено защото не всяка страна се чувства по същия начин относно този проблем, който беше представен на Г-20 от Бразилия“, отбеляза министърът.

В момента Бразилия е председател на 20-те водещи богати и развиващи се страни и президентът Луис Инасио Лула да Силва постави въпроси, които засягат развиващия се свят – като намаляване на неравенствата и реформа на многостранните институции – в центъра на своя дневен ред.

"Бразилия има своята роля, легитимност, която да използва по проблемите, които трябва да бъдат разгледани и които не винаги са представени в Г-20“, заяви Хадад, посочвайки екологичните, социалните и фискалните въпроси.

Според проучване от 2023 г. на застъпническата група Tax Justice Network, страните по света могат да загубят до 4,8 трилиона долара данъчни приходи през следващото десетилетие заради данъчни измами. А доклад от по-рано тази година на Данъчната обсерватория на ЕС, цитиран от Хадад, установи, че милиардерите по света имат ефективни данъчни ставки, еквивалентни на между 0% и 0,5% от тяхното богатство.

През последните години скандали като изтичането на Panama Papers и Paradise Papers хвърлиха светлина върху широкото разпространение на укриването и избягването на данъци в бизнес практиките.

Междувременно разликата между свръхбогатите и по-голямата част от световното население се увеличи след пандемията от коронавирус, според организацията за борба с бедността Oxfam International.

На фона на растящите неравенства все повече призовават за по-високи данъци върху богатите – включително президентът на САЩ Джо Байдън, който настоя за минимален данък върху доходите на милиардерите, въпреки че вероятността Конгресът да приеме това предложение е минимална.

В знак на нарастващ глобален консенсус по въпроса, Общото събрание на ООН прие резолюция в края на миналата година, подкрепяща по-силно международно данъчно сътрудничество, за да го "направи напълно приобщаващо и по-ефективно“.

"Трудността вече не е да поставим проблема на масата, данните са там. Трудността е да се стигне до общ документ“, обяснява Карла Бени, икономист от фондация Getulio Vargas, университет и мозъчен тръст.