Претендентът от Демократическата партия Стейси Ейбрамс призна публично поражението си от губернатора на Джорджия Брайън Кемп във вторник в техния реванш от надпреварата през 2018 г., пише Associated Press.

Кемп, който беше разработчик, преди да служи като държавен сенатор и държавен секретар, спечели още един мандат въпреки атаките на бившия президент Доналд Тръмп, които заплашваха да му отнемат подкрепата в собствената му партия.

Ейбрамс, адвокат, чиято загуба от Кемп през 2018 г. й помогна да стане звезда на Демократическата партия, щеше да бъде първата чернокожа жена-губернатор в Съединените щати, ако беше спечелила.

Кемп подчерта ръководството си на щатската икономика и решението си да облекчи обществените ограничения рано в хода на пандемията от COVID-19.

Той също така, през последния си мандат, даде милиарди под формата на данъчни облекчения и подаяния, използвайки федерални и щатски пари. Кемп прокара закони за спиране на щатския данък върху горивото, връщане на 1 милиард долара от държавния данък върху доходите и дори даване на 350 долара на всеки човек в щата, получаващ обществена помощ. Той също така обеща още едно облекчение на данъка върху доходите и облекчение на данъка върху имуществото, ако бъде преизбран, като обясни, че парите ще помогнат на американците "в борбата с най-високата инфлация от 40 години и високите цени на горивото“, за които той обвини Байдън, Ейбрамс и други демократи.

Близо половината от гласоподавателите в Джорджия казват, че икономиката е най-неотложният проблем, пред който е изправена страната, според AP VoteCast, обширно проучване сред повече от 3000 избиратели в щата.

Приблизително една трета от жителите на щата признават, че семейството им изостава финансово. Мнозинството от тези избиратели гласуваха за Кемп и републиканския кандидат за Сената на САЩ Хершел Уокър.

Малката част от гласоподавателите - около 1 на 10 - които казват, че семействата им вървят напред във финансово отношение, е по-вероятно да гласуват за кандидатите на Демократическата партия, включително Ейбрамс и американския сенатор Рафаел Уорнък.

Нарастващите разходи бяха посочени като основен проблем сред гласоподавателите в щата, като приблизително 9 от 10 казват, че завишените цени на хранителни стоки, горивото и другите стоки са важен фактор за начина, по който гласуват.