Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич заяви в интервю пред скопската "ТВ 24“, че има идеи, които са представени от някои организации, анализатори и мозъчни тръстове, особено от Париж и Виена, които прредполагат ускорено членство на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, но с някои нетипични дерогации. Някои права трябва да бъдат замразени за първите пет или 10 години, като правото на вето или правото на комисар.

Според него това е идея, която си струва да се обсъжда, защото за Скопие е важно възможно най-бързо да влезе в системата за вземане на политически решения през Европейския парламент и Съвета на министрите.

"Правото на вето и правото да избираме комисар от нашата страна, дори и да дойде по-късно, не е особен проблем, защото, разбира се, държавите се нуждаят от пет до 10 години, за да се социализират в тази нова система. Искаме да бъдем в ЕС заради приемането на тези ценности и стандарти, влизането в общия пазар и участието във важни решения“, заяви Маричич.

Според вицепремиера, за югозападната ни съседка е "по-добре да сме на масата, отколкото да чакаме още 10 години ЕС да се реформира и разбира се да нямаме тези права“.

"Трябва да осъзнаем, че не е възможно да натискаме спирачката и газта едновременно. Не можем да кажем, че сме за ЕС и да не вземем решенията, които ни отвеждат там. Колегите от опозицията трябва да го приемат и да изберат. Тази година е ключова за изясняването на тези дилеми“, посочи Маричич.

Той добави, че не е възможно, коренно и честно да твърдиш, че си за членство в ЕС, но "при нашите условия, защото никоя страна не е влизала при свои условия".

"Имаме споразумение, което ни гарантира бързо започване на следващата фаза на преговорите, което ще покаже, че по много въпроси сме пред дори страни, които преговарят от 10 години“, посочи политикът.

По думите му, парламентарните избори нямат нищо общо с промените в Конституцията и че мнозинството от две трети е необходимо, за да върви държавата, а не правителството.