След оставката на Кристин Ламбрехт Борис Писториус поема поста министър на отбраната на Германия, съобщава изданието Der Spiegel.

Отдавна се твърди, че Писториус има амбиции за участие във федералното управление, коментират от редакцията. През 2019 г. той се кандидатира за лидерския пост в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и в рамките на надпреварата се конкурираше с Олаф Шолц. През 2017 г. той бе в кабинета в сянка на тогавашния кандидат-канцлер Мартин Шулц, отговарящ за вътрешната сигурност.

Писториус има много по-различен подход от този на Шолц - по-директен и по-агресивен.  Миналото често е сочен като един от най-популярните министри в Долна Саксония.

С назначаването на Писториус кабинетът на Шолц губи баланс по отношение на половото равенство – нещо, което канцлерът обеща да спазва. Ето защо очакванията са за допълнителни рокади в правителството в Берлин.

Писториус, роден през 1960 г., е министър на вътрешните работи на Долна Саксония от 2013 г. От 2017 г. е депутат в регионалния парламент в Хановер. От 2006 до 2013 г. е кмет на Оснабрюк.