Великобритания е изправена пред "приливна вълна“ на варианта на коронавирус Омикрон и две дози ваксина няма да са достатъчни, за да я овладеят, предупреди премиерът Борис Джонсън в неделя, когато пусна в ход "програмата на стероиди“ за поставяне на трета доза от препаратите срещу Covid-19, предава Reuters.

Говорейки часове след като правителствените учени вдигнаха нивото на предупреждение за COVID до 4 по 5-степенна скала, Джонсън каза, че бустерната програма трябва да върви по-бързо, защото учените все още не са знаели дали Омикрон е по-малко тежък от другите варианти.

"Всеки отговарящ на условията на възраст 18 и повече години в Англия ще има шанса да получи своя бустер преди Нова година“, каза Джонсън.

Данните, публикувани в петък, показват, че ефикасността на ваксината срещу симптоматична инфекция е значително намалена срещу Омикрон само с две дози, но трета доза повишава защитата до над 70%.

За да се постигне целта за ускорено поставяне на инжекциите, ще бъдат привлечени военни екипи за планиране и ще бъдат отворени нови места за ваксини.

Джонсън отговори на появата на Омикрон, като въведе "План Б“ в Англия, като нареди на хората да работят от вкъщи, да носят маски на обществени места и да използват Covid-паспорти, за да забавят скоростта на инфекциите.

Въпреки това много от депутатите от Консервативната партия на Джонсън ще гласуват против тези мерки в парламента във вторник и Джонсън каза, че няма планове за допълнителни ограничения, независимо че случаите се увеличават.

Седемдневната средна стойност на случаите на COVID по отчетена дата се е повишила през последните дни над 50 000 - най-високото от януарския пик по време на последната вълна на пандемията.

Със 146 439 смъртни случая, регистрирани в рамките на 28 дни след положителен тест за COVID-19 от неделя, Великобритания има най-високия брой смъртни случаи от вируса в Европа.

Превод и редакция: Иван Христов