Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заяви във вторник, че Лондон "никога няма да признае“ анексията на Крим от Русия, предава УНИАН.

Говорейки на срещата на върха на Кримската платформа чрез видеовръзка, премиерът увери, че военната, хуманитарната, икономическата и дипломатическата подкрепа за Украйна ще продължи, "докато Русия сложи край на тази отвратителна война и изтегли силите си от цяла Украйна“.

Министър-председателят в оставка каза, че "заграбването на земя през 2014 г. е пряк предшественик на днешната война“, имайки предвид анексирането на Крим.

"И ние трябва да имаме смирението да признаем, че не всички осъзнаха колко голямо е онова, което се случваше по това време“, добави той. "Всички наши страни реагираха със сила и единство, след като Путин ескалира своята атака срещу Украйна на 24 февруари тази година“.

Джонсън добави, че с незаконното анексиране на Крим Путин е нарушил член 2 от Устава на ООН, Заключителния акт от Хелзинки и Договора за приятелство между Русия и Украйна.

"И от момента на анексирането хората в Крим са жертви на брутална и систематична кампания на нарушения на човешките права“, каза той.

Злоупотребите включват "преследване на татарите, произволни арести с десетократно увеличение на задържанията през миналата година и ограничаване на собствеността върху земя за руски граждани“.

Джонсън заяви: "Путин разполагаше все повече и повече руски сили на полуострова, превръщайки територията във въоръжен лагер, от който да заплашва останалата част от Украйна, и така Крим надлежно се превърна в плацдарм за нахлуването на 24 февруари“.

Той подчерта, че руският президент планира да направи същото с останалата част от Украйна и "още фиктивни референдуми“.

"Така че никога не е било по-важно за всички нас да застанем заедно в защита на основополагащия принцип на международното право, който е, че никоя територия, никоя държава не може да придобива територия или да променя границите си със силата на оръжието“, категоричен е британският премиер в оставка.

Превод и редакция: Иван Христов