Борис Джонсън е убеден, че руският президент Владимир Путин не би започнал своята "откачена, мачо“ война в Украйна, ако е бил жена, пише The Independent.

Премиерът каза, че руският президент е "перфектен пример за токсична мъжественост“, когато се присъедини към лидерите на НАТО в Мадрид, за да обсъдят радикална промяна на западния отбранителен Aлианс.

Джонсън заяви пред германския телевизионен канал ZDF: "Ако Путин беше жена, което очевидно не е, но ако беше, наистина не мисля, че той щеше да се впусне в тази луда, мачо война на нашествие и насилие по начина, по който го направи“.

Той добави: "Ако искате перфектен пример за токсична мъжественост, това е това, което той прави в Украйна“. Джонсън също така заяви, че "имаме нужда от повече жени на властови позиции“.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс изглежда беше съгласен с оценката на премиера за руския лидер, като каза: "Възгледът на Путин за света е на малък мъж, мачо поглед към света“.

Министърът поясни пред LBC: "Рядко чувате фразата синдром на малката жена. Винаги чувате синдрома на малкия мъж и мисля, че той със сигурност го има“.

Имаше и изненадващо одобрение за коментарите на Джонсън от лидера на СНП Никола Стърджън, която във вторник обяви нов референдум за независимост на Шотландия.

Тя каза пред Добро утро, Великобритания: "Мисля, че е важно да не обобщаваме. Жените правят грешки, както мъжете правят грешки... Но мисля, че жените са склонни да носят повече здрав разум и емоционална интелигентност и разумен подход“.

Премиерът ще поиска от съюзниците от НАТО да увеличат разходите си за отбрана пред заплахата от Москва – въпреки яростната атака от собствения му министър на отбраната Бен Уолъс срещу военния бюджет на Обединеното кралство, който описва като "дим и огледала“.

Превод и редакция: Иван Христов