Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова страните от ЕС да разработят съгласувана стратегия в отношенията с Китай, която да отговори на "нарастващия национализъм на Пекин" и по-силната конкуренция със САЩ. Според него Китай ще може да спечели в случай на поражение на Русия. Това съобщава британският вестник The Financial Times (FT) като се позовава на частно писмо на г-н Борел до външните министри на страните от ЕС.

Писмото е изпратено в навечерието на двудневната среща на върха на външните министри на ЕС, посветена на разработването на нова политика спрямо Китай. Преговорите ще започнат в Стокхолм днес, 12 май. Според FT срещата на върха ще обсъди коригирането на тристранния подход на ЕС към Китай на принципа "партньор, конкурент, съперник“. Според източници на изданието ЕС ще придаде по-голямо значение на "съперник".

"Проблемът с Китай е много по-сложен от проблема с Русия. Амбицията на Китай очевидно е да изгради нов световен ред с Китай в центъра. . . Поражението на Русия в Украйна няма да промени траекторията на Китай. Китай ще може да извлече геополитически ползи от това “, се казва в писмото, цитирано от FT.

В писмото си Жозеп Борел отбелязва готовността на ЕС да се "ангажира сериозно" с Китай за мирното уреждане на военния конфликт между Русия и Украйна, въпреки неговата "риторична подкрепа" за Русия. Той добави, че ЕС не трябва да се опитва да "блокира нарастващата мощ на развиващите се страни", намеквайки за нежеланието на някои членове на блока да приемат по-твърдия американски подход към Китай. Според него ЕС трябва да вземе предвид влиянието на Китай върху отношенията със страните с ниски доходи, които може да не искат да вземат страна.

На 26 април президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на Украйна Володимир Зеленски проведоха телефонни разговори. В резултат на това те се съгласиха в Киев да бъде изратен китайски специален представител, който ще преговаря с всички страни за разрешаване на конфликта. На свой ред руското външно министерство обяви "съзвучието на подходите" на Русия и Китай за разрешаване на конфликта. В същия ден китайското външно министерство обяви, че бившият посланик в Русия Ли Хуей ще бъде пратеникът. Днес, 12 май, китайското външно министерство обяви, че неговата преговорна обиколка ще започне на 15 май.