Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел свика извънредна среща на първите дипломати от страните-членки на Общността, която ще се проведе в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предава ТАСС.

В рамките й външните министри ще обсъдят новите санкции срещу Русия с оглед обявяването на частична мобилизация в страната и организирането на референдуми в контролираните от силите на Москва украински територии.

"Вече имахме планирана среща на външните министри в Ню Йорк в понеделник. Сега ще свикам извънредна среща, за да потвърдя отново нашата подкрепа за Украйна и да предупредя международната общност за ситуацията, в която ни постави Путин. Министрите ще обсъдят продължаващата военна подкрепа за Украйна, както и нови санкции срещу Русия“, поясни Борел на пресконференция в Ню Йорк, като същевременно повтори, че ЕС не възнамерява да се меси в конфликта в Украйна.

"Свиквам спешна неформална среща на външните министри на ЕС, за да постигнем съгласие за обща линия“, обобщи испанският дипломат.