Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел се извини, че е сравнил Европа с градина, а останалия свят - с джунгла. Съответното изявление на Борел е публикувано на официалната интернет страница на Общността, предава ТАСС.

"Някои изтълкуваха погрешно тази метафора като [проява на] "колониален европоцентризъм“. Моля за извинение, ако това е обидило някого. Уверен съм и дори миналата седмица дори казах на посланиците на ЕС, че често сме твърде европоцентрични, трябва да бъдем по-скромни и да опознаем по-добре останалия свят <...>“, каза ръководителят на европейската дипломация.

Той обясни и какво има предвид под думата "джунгла". "За съжаление светът, в който живеем днес, все повече прилича на джунгла и все по-малко на градина, защото в много части на света правото на силните подкопава общоприетите международни норми. Тази тенденция тревожи всички, включително европейците . Разрастването на този свят на беззаконие и безпорядък - това имах предвид, когато казах  джунгла. Споменаването ми за джунглата няма расистки, културни или географски нюанси. За съжаление джунглата е навсякъде, включително и в Украйна“, подчерта дипломатът. "Освен това имам достатъчно опит, за да знам, че и Европа, и Западът са несъвършени, а някои западни страни понякога нарушават международното право“, добави испанецът.

Според Борел мнозина по света се стремят да изградят "система, основана на правила", а не на властта на силния. Въз основа на това "градинарите", които се стремят към ред, трябва да се "обединят и заедно да дадат отпор на джунглата".

На 13 октомври Жозеп Борел, говорейки на откриването на Европейската дипломатическа академия в Брюж, Белгия, сравни Европа с градина, а останалия свят с джунгла, която може да превземе градина, ако не се поддържа диалог. Думите на Борел предизвикаха негативна реакция в редица страни. Така външното министерство на ОАЕ нарече изявленията му "расистки“. На свой ред официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че "градината“ в Европа е налице заради варварското отношение към разграбването на "джунглата“.