Сърбия и Косово са получили нов план за диалога за нормализиране на отношенията, потвърди Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел. По думите му и двете страни вече са представили своите коментари по плана, отбелязва македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

"Със специалния представител Мирослав Лайчак работихме много по това. Така че преди лятото представихме плана и на двете страни, както на Сърбия, така и на Косово, за преодоляване на постоянния кризисен режим, в който работихме, и за постигане на цялостна нормализация на отношенията“, коментира Борел от Мюнстер, където се проведе среща на министрите на външните работи на страните от Г-7.

Той добави, че са получили "отговори и от двете страни".

"Ние ги изучаваме и смятам, че е добра причина да бъдат използвани с цел отношенията между Прищина и Белград да бъдат нормализирани“, допълни дипломатът.

По думите му в следващите дни ще анализират отговорите, които са получили от Прищина и Белград. Борел изрази надежда, че "това ще представлява пробив и стъпка напред в този процес".

Той благодари на германската и френската страна за подкрепата при разработването на плана.

В сряда германският канцлер Олаф Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха за т.нар. френско-германски план. Фон дер Лайен потвърди, че той вече е "интегриран в процеса на диалог“.

Засега няма достатъчно информация какво съдържа този план. Но за съществуването му по-рано бе потвърдено от президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти.